Блог

Разкриваме тайните на порьозността на косата | Revalid

 

Разбулваме тайните на „порьозността“ на косата - каква е науката зад този феномен

Терминът "порьозност на косата" може да звучи технически и научно, но той е ключов за разбирането на уникалните нужди на косата. Подобно на кожата, косата абсорбира и задържа влага с различни темпове в различна степен, което може значително да повлияе на реакцията ѝ към продукти и терапии. И така, какво значение носи порьозността и как може да я определите на своята коса?

Какво представлява порьозността на косата?

Порьозността на косата се отнася до нейната способност да абсорбира и задържа влага. Тази характеристика определя колко лесно масла и влага могат да проникнат в косъма. Косата с висока порьозност има празнини и дупки в кутикулата, което позволява на влагата бързо да се абсорбира, но също така и лесно да се изпарява. От друга страна, косата с ниска порьозност има плътно свързани кутикули с припокриващи се люспи, които блокират проникването на влага. Това я прави трудна за хидратиране, но също така ѝ позволява да задържа влагата добре, след като я абсорбира.

Лесен тест, който ще ни даде ценна информация

Можете да тествате порьозността на косата си у дома с помощта на "тест за плаване". Просто пуснете няколко чисти косъма коса в чаша с вода и наблюдавайте какво се случва. Ако косата потъне бързо, това означава, че има висока порьозност - бързо абсорбира и отделя влагата. Ако плава известно време преди да потъне, косата има средна порьозност. А ако косата остане на повърхността, това означава, че порьозността е ниска.

Съвети за грижа за косата според нейната порьозност

За коса с висока порьозност е много важно използването на балсами без отмиване и други подхранващи продукти. Те помагат за запечатването на влагата в косъма и защитават кутикулата от увреждане и изсушаване. Освен това е важно да минимизирате използването на топлинни уреди за стилизиране и агресивни химически процедури, тъй като те могат допълнително да отворят кутикулите, да задълбочат щетите и начупването на косата.

За коса с ниска порьозност, която трудно абсорбира влага поради плътно затворените кутикули, използването на умерена топлина може да бъде полезно. Топлината помага временно да се повдигнат кутикулите, позволявайки по-дълбоко проникване на хидратиращите продукти. Препоръчително е да се избират по-нежни и течни продукти. По-агресивните продукти могат да се натрупват на повърхността на косата с ниска порьозност и да не успеят да проникнат качествено в косата.

Eжедневна грижа със серията на Revalid за Суха и изтощена коса

Продуктите на Revalid са особено полезни при различните типове порьозност на косата. Подхранете косата си с клинично доказаните продукти от бялата серия на Revalid за Суха и изтощена коса:

  • Ревитализиращ шампоан Revalid: Нежен шампоан, който почиства косата, без да я лишава от естествените ѝ масла. Това е от съществено значение както за косата с висока порьозност, така и за тази с ниска.
  • Ревитализиращ балсам Revalid: Помага за разплитане и изглаждане на косата, което го прави отличен избор за коса с висока порьозност, която лесно се заплита. Същевременно е подходящ и за коса с ниска порьозност поради по-течната си формула за подхранване.
  • Revalid тоник за коса : Помага за укрепване на космените фоликули и подобряване на здравето на скалпа, поддържайки здравословния растеж на косата.

Разбирайки порьозността на косата си и адаптирайки рутината си  с продуктите на Revalid, можете да сте сигурни, че косата ви остава хидратирана, жизнена и защитена от увреждане и изсушаване.